Smurto prieš translyčius asmenis problema įkalinimo įstaigose - Petrėnaitė, Daiva (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2023)
Šiame straipsnyje apžvelgiama smurto prieš translyčius asmenis problema įkalinimo įstaigose, pasitelkiant įvairių šalių teisinio reguliavimo patirtį ir mokslinius tyrimus. Apžvalga atskleidžia, kad translyčiai dėl sisteminės diskriminacijos turi didesnę riziką ne tik nusikalsti, bet ir patekę į įkalinimo įstaigas susiduria su didesniu smurto išpuolių pavojumi. Pavieniai tarptautiniai teisiniai dokumentai, skirti translyčių teisėms užtikrinti įkalinimo įstaigose, nėra efektyvūs ir daugiau bendra tvarka reguliuoja kalinių teises, tačiau galima įžvelgti ir teigiamų kai kurių užsienio valstybių teisinio reguliavimo pavyzdžių, kurie gina translyčių teises įkalinimo įstaigose. Apžvalga rodo, kad siekiant užkirsti kelią smurtavimo atvejams valstybių vykdomoje translyčių kalinių teisių politikoje būtini teisiniai pokyčiai.
Keywords: smurtas; translytis; įkalinimo įstaiga; seksualinis smurtas; translyčių teisės