Nacionalizmas, modernizacija ir civilizacijų polilogas - Kavolis, Vytautas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2022)
Tai žymaus sociologo Vytauto Kavolio straipsnio „Nationalism, Modernization and the Polylogue of Civilizations“ vertimas. Originaliai straipsnis anglų kalba publikuotas 1991 m. žurnale Comparative Civilziations Review, o lietuviškas vertimas pasirodė 1992 m. kultūros almanache Proskyna (vertėjas – Saulius Spurga). Tekste svarstoma, kokias kultūrinės konfigūracijos formas nacionalizmui suteikia modernybė, postmodernizmas ir antimodernistinis mąstymas, kaip tai susiję su smurtinėmis ir humaniškomis nacionalizmo apraiškomis, kaip nacionalinei savivokai tinkamai išnaudoti globalizacijos atveriamas galimybes.
Keywords: nacionalizmas; modernizacija; postmodernizmas; globalizacija