Vienų motinų su vaikais šeimos Lietuvoje: demografinės ir socioekonominės charakteristikos - Stankūnienė, Vlada; Baublytė, Marė; Maslauskaitė, Aušra (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2017)
Šiuo straipsniu siekiama atskleisti vienų motinų su nepilnamečiais vaikais šeimų Lietuvoje paplitimo, demografines ir socioekonomines charakteristikas. Straipsnis parengtas remiantis 2011 m. Lietuvos gyventojų ir būstų surašymo individualaus lygmens duomenų analize, todėl suteikia naujos empirinės informacijos apie šio tipo šeimas. Nustatyta, kad Lietuvoje tik su vienu iš tėvų (tik su juo arba ir su juo bei kitais asmenimis) gyvena beveik trečdalis vaikų ir, palyginti su ES, šis rodiklis yra labai didelis. Tyrimas atskleidė, kad didelė vienų vaikus auginančių motinų dalis (trečdalis) yra neįregistravusios ištuokos. Gauti rezultatai atkreipia dėmesį į mažo išsilavinimo vienų motinų su vaikais šeimų ekonominį pažeidžiamumą, priklausomybę nuo socialinės paramos sistemos ir ypač į niekada netekėjusias šios grupės motinas, kurių net pusės pagrindinis pragyvenimo šaltinis yra pašalpos.