Tikėjimų kaita pagoniškuose baltuose. Kuršiai - Žulkus, Vladas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2001)
Archeologai konstatuoja kelis kartus tūkstantmečių bėgyje vykusius laidojimo papročių pasikeitimus ir sieja juos su ideologijų transformacijomis. Teigiama, jog deginimo papročio įsigalėjimą inicijavo aukštesniojo socialinio sluoksnio žmonės, įtakingesni ir labiau nepriklausomi nuo bendruomenės tradicijų. Ikivalstybinio laikotarpio baltų visuomenėje randame tik vieną tokį visuomenės sluoksnį – draugiją. Pirmosios draugijos apraiškos baltų visuomenėje pastebimos V-VI a. Nuo X a. prasideda antras draugijos formavimosi etapas. Ši savitai organizuota visuomenės dalis turėjo suformuoti savas ideologines nuostatas ir pretenduoti užimti išskirtinę vietą tiek gyvųjų, tiek ir mirusiųjų visuomenėje. X-XI a. Kurše vykę pasaulėžiūros pakitimai, kurių išraiška buvo deginimo papročio įsigalėjimas, buvo diktuoti visuomeninio-socialinio pobūdžio transformacijų.