Delinkvencijos raiška neformaliose jaunimo grupėse - Gavėnaitė, Aušra (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2003)
Straipsnyje pristatomas trijų neformalių Lietuvos jaunimo grupių: futbolo fanų “ultrų”, nacionalistiškai nusiteikusio jaunimo “skinhead’ų” ir baikerių klubo “Vorai” kokybinis tyrimas. Čia, vadovaujantis JAV kriminologo Davido Matza’os delinkvencijos teorija, analizuojama delinkvencijos raiška šiose grupėse siekiant dviejų pagrindinių uždavinių: pirma, išsiaiškinti, kokiai – “delinkventinei” ar “delinkvencijos”- raiškai priskirtinos grupės; ir antra, išnagrinėti, kaip vyksta socialinių normų neutralizacijos procesas ir dreifas nuo konvencinių normų laikymosi iki nusižengimo. Tyrimo metodas – giluminiai struktūrizuoti interviu. Darbo rezultatai parodė, jog grupės turi “delinkvencijos”, bet ne “delinkventinės” subkultūros bruožų, o grupių nariai yra normalūs, neutralizavę socialinių normų poveikį, paaugliai, kartais darantys nusižengimus.