Lyčių lygybės strategijos pasiekimai ir iššūkiai - Novikova, Irina (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2004)
Šiandieną lyčių lygybė Baltijos šalyse suprantama kaip vienas pagrindinių demokratijos ir pagarbos žmogaus teisėms principų, kuris deklaratyviai grindžiamas lygiomis lyčių teisėmis, atsakomybe, galimybėmis visose gyvenimo srityse ir vienodos elgsenos su abiem lytimis taisyklėmis. Tačiau moterų nedarbo, skurdo feminizacijos, moterų amžiaus ir etninės diskriminacijos raiška posovietiniame kontekste verčia abejoti pažangios lyčių politikos reprezentacijomis, jų atitikimu ES direktyvų reikalavimams ir lyties dėmens integravimo strategijos normatyviniams principams. Straipsnyje analizuojami lyties dėmens integravimo strategijos įgyvendinimo ypatumai Baltijos šalims integruojantis į Europos Sąjungą. Teigiama, kad politinius šių šalių lyčių lygybės prioritetus apibrėžia ekspertinis-biurokratinis modelis, susiformavęs transformuojant nacionalinius neoliberalius lyčių sutarties dėmenis.