Inteligentija ir politika - Rapoportas, Sergejus (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2006)
Straipsnyje, atsižvelgiant į profesionalios politinės technologijos atsiradimą visuotiniuose rinkimuose, analizuojami šiuolaikiški Lietuvos politiniai papročiai, įskaitant socialinį psichologinį politinės kovos turinį. Šiomis sąlygomis sąmoningas anoniminės rinkėjų masės „politinis pasirinkimas“ įgauna naują prasmę. Èia nagrinėjamos inteligentijos, sudarančios pagrindinį politikų korpusą, politinio aktyvumo formos bei motyvacijos. Politinių konkurentų kova dėl valdžios dažniausiai turi moralinius „rūbus“. Oponentai kaltina vieni kitus, kad jų konkurentai į pirmą vietą iškelia privačius savanaudiškus, o ne visuomeninius, interesus. Galiausiai moralė tampa „preke“ politinėje rinkoje.