Sociologijos kelio tyrimų peizažai. Teorijos ir empirikos santykis 17-ajame Pasaulio sociologijos kongrese - Žilinskaitė, Viktorija (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2010)
Šio straipsnio tikslas – pristatyti šiandienines sociologijos mokslo tendencijas. Straipsnyje koncentruojamasi į sociologijos teorijos, socialinės kritikos ir empirinių tyrimų santykius. Nesiekiama supriešinti teorijos, kritikos ir empirinių tyrimų bei socialinės plėtros. Priešingai, pažymima, kad teorija neretai kyla iš empirinių pastebėjimų ir taikomųjų tyrimų, maitinančių fundamentinius tyrimus. 17-asis Pasaulio sociologijos kongresas „Sociologija kelyje“ analizuojamas kaip šiandieninio sociologijos lauko atspindys. Mėginimas analizuoti sociologijos kongresą tegali atrodyti naiviai – fiziškai neįmanoma pabuvoti iki 60 paralelinių sekcijų. To ir nemėginama. Vadovaujamasi prielaida, kad straipsnyje aptariamos keleto plenarinių ir tyrimų komitetų sekcijų sesijų tendencijos yra bendrinės.