Kaliningradiečių identiteto formavimasis - Jankauskas, Paulius (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1998)
Siekdami apžvelgti srities identiteto klausimą suprantame, jog identiškumo sąvoka per plati, kad būtų išskleista vieno straipsnio kontekste, todėl žvilgtelėkime į mus dominančią temą tik vienu aspektu - tai yra kaliningradiečių požiūriu į savo krašto praeitį. Pirma, aptarkime atminties raiškos ir kitimo formas kaip svarbų faktorių tiek individo, tiek visuomenės savivokos procese. Antra, kaip veiksnius, kurie įvardija šiandienos kultūros, politikos, ekonomikos procesus. Šiame darbe pagrindiniu informacijos šaltiniu buvo pasirinkta periodinė spauda, o tiksliau - svarbiausi leidiniai, išeinantys Kaliningrado srityje. Tokį pasirinkimą lėmė keletas momentų. Pirma, jokių išsamesnių studijų nei Kaliningrado srityje, nei kaimyninėse valstybėse mus dominančia tema kol kas neišleista. Antra, suprantama, kad keliamas klausimas labai naujas ir pačiai Kaliningrado sričiai. Šia tema dar tik pradedama diskutuoti ir ją analizuoti, todėl ji reikalauja kiek įmanoma įvairesnių ir operatyvesnių informacijos šaltinių. Pirmiausia, žinoma, tai yra periodiniai leidiniai.