Liūdesio, džiaugsmo, malonumo ir atlygio įkalinimas: alkoholizmo teorija ir jos filosofinės prielaidos - Yevarouski, Valery (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba; santrauka lietuvių kalba] Straipsnyje plėtojama filosofinė neuromokslų ir psichologijos sąvokų, nusakančių žmogaus priklausomybę nuo alkoholio, interpretacija. Aptariant ahedonijos hipotezę, noro ir mėgavimosi sistemą, paskatos skatinimo hipotezę ir racionalaus pasirinkimo modelį, ne tik pasiūloma išsami tarpdalykinė alkoholizmo teorijų apžvalga, bet ir įvertinamas jų taikymas alkoholikų gydymo ir sveikatinimo praktikose. Mums svarbu rekonstruoti patirtį, kaip piktnaudžiavimas alkoholiu ilgainiui tampa įprastinės elgsenos modeliu. Todėl straipsnio pabaigoje pasiūloma platesnė žalingo įpročio sąvokos interpretacija, leidžianti šį reiškinį suvokti kaip atlygio sistemos sutrikimą ir įvertinti šios sąvokos pritaikomumą kognityvinei bei elgesio terapijai.