Darbdavių keliami reikalavimai užsienio kalbos mokėjimui darbo skelbimuose trijose Baltijos šalyse - Kiškytė, Milda (Socialiniai tyrimai, 2023)
Naujausi tyrimai rodo, kad kalbų mokėjimas vis dažniau yra suprantamas kaip pridėtinės vertės požymis darbo rinkoje, tiesiogiai padedantis verslui įgyvendinti savo tikslus globalioje rinkoje. Straipsnyje atlikta kiekybinė darbo skelbimų turinio analizė, siekiant išsiaiškinti darbdavių poreikį ir keliamus reikalavimus užsienio kalbos mokėjimui įsidarbinant. Tiriamąją imtį sudarė tūkstantis keturi šimtai keturiasdešimt du (n=1442) darbo skelbimai, skelbiami Lietuvos, Latvijos ir Estijos darbo rinkai populiariose įsidarbinimo svetainėse. Buvo pasirinktos penkios verslo paslaugų sektoriaus pramonės šakos, informacinės technologijos, finansai ir apskaita, klientų aptarnavimas, verslo vadyba ir inžinerija atitinkamai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Darbo skelbimai buvo surinkti ir peržvelgti nuo 2021 metų rugsėjo mėnesio iki 2022 metų rugsėjo mėnesio. Tyrimas atskleidė, kad poreikis mokėti užsienio kalbą Baltijos šalių rinkose yra aukštas ir, kad užsienio kalbų mokėjimas įsidarbinant yra lygiagrečiai svarbus moksliniam žinojimui visose Baltijos šalyse. Tyrimo rezultatai parodė, kad šiandien rinkai reikalingas darbuotojas, gebantis sklandžiai ar labai sklandžiai komunikuoti užsienio kalba raštu ir žodžiu, mokantis kelias užsienio kalbas, įvairiais aspektais galimai įgyja konkurencinį pranašumą.