Tardymo izoliatoriuje vykdomos resocializacijos veiksmingumas: kalinamųjų nuomonės tyrimas - Liukinevičienė, Laima; Mikalauskas, Donatas (Socialiniai tyrimai, 2018)
Įkalinimo įstaigoms tenka iššūkis parengti kalinamąjį socialiai integruotis į visuomenę. Resocializacijos, vykdomos laisvės atėmimo įstaigoje, veiksmingumo vertinimas tampa diskusijų objektu. Nebepakanka kiekybinių rodiklių ir labiausiai paplitusio kriterijaus – nusikaltimo recidyvo sumažėjimo kalinamajam išėjus į laisvę. Remiantis mokslininkų požiūriu, kad pravartu tirti patį resocializacijos procesą ir net subjektyvias jos dalyvių nuomones, Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvo atliktas kiekybinis tyrimas. Kalinamųjų apklausa parodė per paskutinius metus čia vykdomos kalinčiųjų resocializacijos pažangą. Taip pat išryškinti ir proceso veiksmingumą mažinantys veiksniai: netenkinančios buitinės sąlygos, psichologinės pagalbos trūkumas, nuteistąjį žeminantis personalo elgesys, resocializacijai reikalingų išteklių (paslaugas organizuojančių ir teikiančių darbuotojų kompetencijų, infrastruktūros) nepakankamumas ir kt.