Viešosios bibliotekos veikla socialinę atskirtį patiriančių visuomenės grupių skaitmeninės įtraukties didinimo srityje - Kulikauskienė, Kristina; Šaparnienė, Diana (Socialiniai tyrimai, 2020)
Straipsnyje nagrinėjami esminiai teoriniai skaitmeninės įtraukties aspektai ir analizuojamos viešųjų bibliotekų veiklos skaitmeninės įtraukties didinimo srityje: nemokamos prieigos prie IKT ir interneto suteikimas, skaitmeninių kompetencijų ugdymas ir skaitmeninių paslaugų teikimas. Atliktas empirinis tyrimas parodė, kad negalią turinčių asmenų ir senjorų dalyvavimas bibliotekų siūlomose skaitmeninės įtraukties didinimo veiklose nėra pakankamas. Jie retai naudojasi bibliotekų vykdomomis veiklomis dėl tokių priežasčių kaip asmeninės motyvacijos stoka, skaitmeninių kompetencijų trūkumas, bibliotekų infrastruktūros ir technologinės įrangos nepritaikymas bei informacijos apie šias veiklas nepakankamumas. Siekiant spręsti šias problemas, viešosioms bibliotekoms rekomenduojama tobulinti skaitmeninės įtraukties didinimui skirtas veiklas plečiant paslaugų prieinamumą, turinio įvairovę, aktyvinant informacijos viešinimo iniciatyvas bei intensyvinant bendradarbiavimą su šioms tikslinėms grupėms atstovaujančiomis organizacijomis. Tai galėtų paskatinti aktyvesnį negalią turinčių asmenų ir senjorų įsitraukimą į bibliotekų veiklas.