Simono Daukanto rašytų epitafijų Simonui Lopacinskiui ir Kotrynei Daukantienei ortografija ir datavimas - Subačius , Giedrius (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Yra išlikę du akmens antkapiai su iškaltomis epitafijomis, rašytomis Simono Daukanto: giminaičiui Stanislovui Lopacinskiui (~1745–1814) ir motinai Kotrynei Daukantienei (~1757–1847). Tai ypatingas atvejis, nes XIX a. pirmojoje pusėje beveik neišlikę lietuviškų įrašų antkapiuose. O šiedu įrašai dar ir gana ilgi. Pati lietuvių kalba juose atrodo simbolinė, deklaratyvi to meto kontekste. Šiame straipsnyje analizuojama Daukanto ortografija naudota tose epitafijose. Abi rašytos skirtingu metu, jose atsispindi skirtingo laiko Daukanto rašyba. Šiame straipsnyje, naudojant grafochronologijos metodą, analizuojamos ir datuojamos pagrindinės Daukanto epitafijų ortografijos ypatybės bei pačios epitafijos.
Keywords: XIX a. epitafijos; ortografijos istorija; lietuvių kalbos istorija; Simono Daukanto rašyba; grafochronologija