Египетский фараон Хуфу (Хеопс) как историческая основа легендарного Совия в сказании церковнославянского Иудейского хронографа - Temčinas, Sergejus (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Имя главного героя Сказания о Совии в составе церковнославянского Иудейского хронографа (традиционно датируемого 1262 г., но ныне передатированного на ~ 1362 г.), объяснялось исследователями по-разному: оно связывалось с южноаравийским теонимом Сабис либо с литовскими апеллятивами saulė ‘солнце’, šova ‘дупло’, savas ‘свой’, объяснялось перестановкой слогов исходного текста, никакого имени не содержавшего. Ранее мною указаны многочисленные схождения Сказания о Совии с информацией арабских источников о вере северомесопотамских сабиев (поздних сирийских язычников) и их легендарном предке, чье имя передавалось как Саб или Саби и который, вероятно, послужил прототипом Совия церковнославянского сказания (предположительно – перевод с греческого). В данной статье показано, что арабские источники называют одну из пирамид Египта гробницей легендарного Саби, родоначальника язычников-сабиев, ведь самую большую и известную пирамиду в Гизе построил египетский фараон Хуф(у), известный также как Хеопс (~ XXVI в. до н.э.) и тут же захороненный. Хронологический обзор греческих транскрипций имени этого фараона позволяет связать его как с распространенным в арабской книжности именем легендарного строителя египетских пирамид Саурида (Сурида), объясняя его промежуточной формой коптского языка, так и с именем легендарного Совия из соответствующего сказания Иудейского хронографа. Само же сказание сформировалось после распространения христианского монотеизма в Египте (около III в.), когда пирамиды стали восприниматься как наиболее выдающийся памятник уходящей в прошлое языческой культуры, а реальный создатель наиболее известной из них – фараон Хуфу (Хеопс) – превратился в легендарного родоначальника мирового язычества.Egipto faraonas Chufu (Cheopsas) kaip bažnytinio slavų Judėjų chronografo Sakmės apie Sovijų istorinis pagrindasKaip žinome, slaviškai rašyta Sovijaus sakmė žinoma vien iš Judėjų chronografo nuorašų. Jį sudaro vertimai iš graikų kalbos, tradiciškai datuojami 1262 metais. Neseniai buvo pasiūlyta patikimesnė data – apie 1362 metus. Verstinis kontekstas (Jono Malalo Chronografas, Nikitos iš Heraklėjos komentarai Grigaliaus Nazianziečio 16 pamokslų) suponuoja mintį apie tokį pat verstinį Sovijaus sakmės pobūdį, tačiau vertimo šaltinis lieka nežinomas. Alternatyvūs aiškinimai vertina šią sakmę kaip precedento neturintį ankstyvą tautosakinio teksto užrašymą arba kaip rytų slavų knygių sukurtą verstinių tekstų kompiliaciją; abiem atvejais reiškinys neturi tipologinių paralelių.Anksčiau buvau nurodęs Sovijaus sakmės daugialypį panašumą į arabų tradicijoje funkcionavusią informaciją apie šiaurės Mesopotamijoje esančio Harano miesto sabių (vėlyvosios pagonybės atstovų) tikėjimą ir jų legendinį protėvį Sabį, kuris, tikėtina, ir buvo slaviškame (galimai verstiniame) tekste minimo Sovijaus prototipas. Pagonys sabiai buvo kažkaip susiję su Egiptu ir su ten esančiomis piramidėmis.Sovijaus vardas kildintas iš arabiškojo teonimo Sabis, iš liet. saulė, šova ‘drevė’, savas, aiškintas rašytinio teksto deformacija. Šiame straipsnyje parodoma, kad arabiškuose veikaluose viena iš Egipto piramidžių įvardijama kaip legendinio Sabio kapas todėl, kad turimas omeny faraonas Chufu, taip pat žinomas kaip Cheopsas (~ XXVI a. pr. Kr.), nes jis pasistatė didžiausią piramidę Gizoje ir buvo joje palaidotas. Šio faraono vardas įvairiai transkribuotas graikiškoje raštijoje. Tokių transkripcijų chronologinė apžvalga leidžia susieti šį vardą tiek su arabų raštijoje paplitusio legendinio veikėjo Saurid’o vardu (paaiškinant jį tarpine koptų kalbos forma), tiek su kiriliniame Judėjų chronografe minimo legendinio Sovijaus vardu.Sovijaus sakmė bus atsiradusi dėl to, kad po monoteizmo įsigalėjimo Egipte (apie III a. po Kr.) piramidės buvo suvokiamos kaip iškiliausias pagoniškosios kultūros paminklas, o jo realus kūrėjas faraonas Chufu virto pasaulinės pagony bės legendiniu pradininku.REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: raštija bažnytine slavų kalba; Judėjų chronografas; Sovijaus sakmė; pagonybės istorija; arabų Viduramžių literatūra; faraonas Chufu (Cheopsas).
Keywords: церковнославянская книжность; Иудейский хронограф; Сказание о Совии; история язычества; средневековая арабская литература; фараон Хуфу (Хеопс)