XVIII a. dvaro tapytojų laiškai: apie dailininko savimonę ir statusą - Balaišytė, Lina (Senoji Lietuvos literatūra, 2014)
Straipsnyje nagrinėjami dviejų tapytojų – Stepono Cibulskio ir Johanno Sebastiano Düro, dirbusių Jeronimo Florijono Radvilos dvare, laiškai ponui. Ilgametė tapytojų korespondencija – retas istorinis šaltinis, padedantis pamatyti XVIII a. dailininkų vertinimą ir jų pačių savivoką. Laiškuose aprašoma asmeninė dailininkų patirtis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didiko dvare atskleidžia dailininko ir didiko santykių formas, dvaro valdinio ir iš užsienio atvykusio dailininko statusą, jų vietą dvaro hierarchijos sistemoje.
Keywords: dailininkas; dvaras; XVIII amžius; statusas; laiškai