Gotfrydo Ostermejerio 1775 metų agenda – paskutinė unikali Prūsijos Karalystės lietuvių evangelikų liuteronų liturginė knyga - Petkūnas, Darius (Senoji Lietuvos literatūra, 2016)
1775 m. Trempų kunigas Gotfrydas Ostermejeris publikavo Prūsijos lietuvių liuteronų kunigams skirtą agendą. Tai buvo antroji Prūsijos Lietuvoje išėjusi Evangelikų liuteronų bažnyčios apeigyno laida, lietuvių literatūros istoriografijoje paprastai vadinama Ostermejerio agenda. Knyga tapo paskutine Prūsijos Karalystės liuteronų liturginę tradiciją liudijančia agenda, rodančia, kaip lietuvininkų bažnyčia meldėsi iki 1830 m., kuomet lietuviškoms parapijoms buvo parengta Prūsijos unijinė agenda. Straipsnyje apžvelgiami lietuviški XVI–XVII a. liturginiai tekstai giesmynuose bei kituose leidiniuose, aptariamos 1730 ir 1775 m. agendų parengimo aplinkybės, turinys ir kai kurie šių knygų liturginiai elementai.
Keywords: Gotfrydas Ostermejeris; Prūsija; evangelikai liuteronai; agenda; liturgija