Lietuvos jėzuito 1723–1724 metų kelionės į Romą ir atgal dienoraštis - Kvizikevičiūtė, Milda (Senoji Lietuvos literatūra, 2017)
Italija buvo vienas gausiausiai lankomų ir aprašomų regionų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės keliautojų kelionių raštijoje bei korespondencijoje. Į šį regioną visada buvo vykstama įvairiais tikslais: edukaciniais, religiniais etc. Straipsnyje siekiama pristatyti XVIII a. pirmosios pusės Lietuvos provincijos jėzuito kelionės į Italiją, Romos jėzuitų prokuratorių kongregaciją, aprašymą, saugomą Lietuvos valstybės istorijos archyve. Šis kelionės aprašymas lotynų kalba yra labai struktūruotas, suskirstytas į kelionės etapus. Straipsnyje nagrinėjama autoriaus kelionės refleksija: miestų aprašymo modelis, sunkumai ar netikėtumai, su kuriais buvo susidurta kelionės metu. Kadangi analizuojamame tekste labai aiškiai išskirti keliavimo procesas ir viešnagė Romoje, straipsnyje taip pat bus skiriama dėmesio Romos miestui ir jo įvaizdžiui kelionės aprašyme, analizuojamos sekuliaraus ir religinio naratyvo sankirtos.
Keywords: kelionės dienoraštis; kelionių raštija; Italija; Roma; jėzuitai