Pirmasis kaunietis – spausdintos knygos autorius - Antanavičius, Darius (Senoji Lietuvos literatūra, 2018)
Straipsnyje analizuojama 1561 m. Martyno Gradovskio iš Kauno paskelbta giesmė, skirta Jėzaus Kristaus mirčiai ir prisikėlimui pagerbti. Pristatoma spaudinio bibliografijos istorija, išlikęs vienintelis knygos egzempliorius (unikatas), aptariamas knygos autorius, kontekstas ir literatūriniai šaltiniai, priede pateikiama tekstų palyginimo lentelė. Straipsnį lydi publikacijų skyriuje skelbiamas kūrinio tekstas originalo (lotynų) kalba, prozinis vertimas į lietuvių kalbą, komentarai lotynų kalba
Keywords: Christophas Caesaris (Christoph Caesar); Johannas Eichornas (Johann Eichorn); elegija; Frankfurtas prie Oderio (Frankfurt/Oder); Martynas Gradovskis; Simonas Gradovskis; Vitas Jakobėjus (Veit Jacobaeus, Jakobäus); Kaunas XVI a.; Kasparas Langerfeldas (Kaspar Langerfeld); Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; Lietuvos lotyniškoji literatūra; Lietuvos Reformacijos istorija; Makarijus Mucijus (Macario Muzio); Naujieji laikai; Georgas Piktorijus (Georg Pictorius); Mikalojus Radvilas Juodasis