Olim multorum patronus et praesidium, nunc ecce cliens: Jono iš Lietuvos kunigaikščių mirtis ir pomirtinis šlovinimas (1538 m. vasaris–gegužė) - Rowell, S. C. (Senoji Lietuvos literatūra, 2020)
Po ilgos ligos 1538 m. vasario 18 d. Poznanėje mirė buvęs Vilniaus, tuometinis Poznanės vyskupas Jonas Žygimantaitis iš Lietuvos kunigaikščių. Mirties priežastis – febra diutina quartana, kas ketvirtą dieną atsinaujinantis karščiavimas, maliarijos atmaina. Ta liga pakirto ne vieną XVI a. Europos, įskaitant ir Lenkijos-Lietuvos, dvasininką. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti vyskupo Jono mirties pasekmes, jo dvaro ir administracijos gan skubaus atsitraukimo iš Poznanės ir jo įamžinimo priemones, visų pirma Stanislovo Čarnio Epicediją nelaiku mirus Poznanės vyskupui Jonui iš Lietuvos kunigaikščių, 1538 m. spausdintą in 4o formatu Leipcige, Valentino Šumano (Shumann) leidykloje, Didžiosios Lenkijos generalinio seniūno Andriejaus Gurkiečio (Górka) malone. Priede pateikiamas perspausdintas šis veikalas su vertimu į lietuvių kalbą.
Keywords: Jonas iš Lietuvos kunigaikščių (1499–1538); vyskupas; Vilnius; Poznanė; mirtis; atmintis; epicedion; Stanislovas Chroščeskis (apie 1517–1578)