Vilnietiški leidiniai XVIII amžiaus Vilniaus jėzuitų akademijos bibliotekos rankraštiniame kataloge - Rinkūnaitė, Aušra (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Straipsnyje pristatomas XVIII a. viduryje sudarytas rankraštinis Vilniaus jėzuitų akademijos bibliotekos katalogas ir aptariami jame surašyti įvairiose Vilniaus spaustuvėse XVI–XVIII a. išleisti leidiniai. Pabaigoje pateikiamas priedas – lentelė, kurioje galima matyti Vilniaus jėzuitų akademijos bibliotekos katalogo įrašą, identifikuotą leidinį, dabartinę, jei yra žinoma, knygos saugojimo vietą ir joje esančius proveniencinius ženklus. Katalogo įrašų analizė atskleidė, kad Vilniaus jėzuitų akademijos bibliotekoje XVIII a. vilnietiškoji produkcija sudarė apie 3 proc. visų knygų. Daugiausia bibliotekoje buvo Vilniaus akademijos spaustuvės leidinių lotynų ir lenkų kalbomis, vyravo religinė literatūra, taip pat kauptos istorinės, matematinės, geografinės tematikos knygos, kalendoriai. Knygos dažniausiai buvo perkamos, kartais dovanojamos bibliotekos mecenatų ir pačių veikalų autorių.