Skurbutėnų koplyčios paveikslas „Dieviškoji medžioklė“: poezijos įtaka dailės kūrinio meninei raiškai - Liškevičienė, Jolita (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Teksto ir vaizdo glaudus ryšys, jo embleminė raiška – visoje Europoje XVI–XVIII amžiais paplitęs meno reiškinys, apėmęs tiek sakraliosios, tiek pasaulietinės dailės sferas. Daugumos dailės kūrinių inspiraciniais šaltiniais tapo poetiniai tekstai, kartais atskiri jų topai, nemažai dailės kūrinių tiesiogiai siejasi su literatūros tekstais, nes juose yra gausu įrašų. Vienas tokių pavyzdžių yra Skurbutėnų koplyčioje (Vilniaus raj.) esantis paveikslas Venatio sacra („Dieviškoji medžioklė“), gausiai dekoruotas įrašais ir sukurtas remiantis poetiniu tekstu. Šis tapybos darbas unikalus ir tuo, kad jo autorių, be kita ko, įkvėpė poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus epigramų eilutės. Tai gana retas pavyzdys Lietuvos dailėje, tad šiame straipsnyje kalbama apie šio poetinio teksto įtaką dailės kūrinio meninei raiškai, jų santykį, taip pat keliamos prielaidos apie paveikslo atsiradimą ir jo funkciją.