XIX a. religinio prabudimo judėjimai Europoje ir surinkimai Prūsijos Lietuvoje - Barasa, Darius (Senoji Lietuvos literatūra, 2018)
Istoriografijoje iki šiol buvo pabrėžiamas surinkimininkų, arba maldininkų, judėjimo Prūsijos Lietuvoje išskirtinumas ir savarankiškumas. Teigta, kad šiam judėjimui įtakos nedarė išorės veiksniai – Europoje vykę religiniai Prabudimo judėjimai. Tačiau aptinkama faktų, vis dažniau verčiančių klausti ir abejoti, ar tikrai Prūsijos Lietuvos surinkimai neturėjo sąveikos su kitais neopietistiniais judėjimais ir nepatyrė jų įtakos. Atidesnis žvilgsnis į europinį Prabudimo judėjimą leidžia įžvelgti sąveikų tarp regionų ir dvasinių bei religinių idėjų recepcijos galimybes.