Profesor Walery Czekman (Valerijus Čekmonas) w świetle jego ponad 25-letniej korespondencji - Smułkowa, Elżbieta (Slavistica Vilnensis, 2025)
Wspomnienia profesor Elżbiety Smulkowej o profesorze Uniwersytetu Wileńskiego opierają się na materiałach pochodzących z korespondencji osobistej prowadzonej przez wiele lat. Współpraca na polu studiów polonistycznych i białoruskich była bardzo owocna, choć w jej toku naukowcy nie raz musieli zmierzyć się z koniecznością rozwiązywania skomplikowanych zagadnień.
Keywords: Uniwersytet Wileński; historia slawistyki; badania polonistyczne; Walery Czekman