Главы Изборника болгарского царя Симеона в саратовской редакции Златоструя - Čistiakova, Marina (Slavistica Vilnensis, 2022)
Статья посвящена изучению источников саратовской редакции Златоструя, известной в единственном списке конца XV в. (Сар. 45). Рукопись содержит 127 глав, из них первые 78 восходят к статьям Златоструя, остальные скомпилированы из фрагментов иных учительных сборников. Одним из них послужил составленный в Первом Болгарском царстве для царя Симеона Изборник, являющийся важнейшим источником по истории славянской переводной литературы. Чтения Симеонова сборника выявлены в 8 главах саратовской редакции Златоструя (гл. 92, 99, 112, 114‒118). Сопоставительный анализ показал, что книжники воспользовались списком полной редакции памятника. Три главы Сар. 45 полностью восходят к Изборнику Симеона (гл. 115, 117, 118). В пяти случаях выдержки из этого источника сочетаются с отрывками из иных четьих сборников (гл. 92, 99, 112, 114, 116). При заимствовании статей книжники выписывали следующие по порядку главы Изборника, а также объединяли блоки из разных фрагментов источника или же делали из них выборку. Статьи Симеонова сборника в Сар. 45 претерпели редакционные изменения: текст источника был сокращен и проведена языковая правка. Bulgarijos caro Simeono Izborniko skyriai Saratovo redakcijos Zlatostrujuje Straipsnis skiriamas Zlatostrujaus Saratovo redakcijos, žinomos iš vieno XV a. pabaigos nuorašo (Sar. 45), šaltiniams. Šį rankraštį sudaro 127 skyriai, iš kurių pirmieji 78 priklauso Zlatostrujaus straipsniams. Likę Saratovo redakcijos skyriai buvo sukompiliuoti iš kitų pamokomųjų rinkinių fragmentų. Vienas iš jų Pirmojoje Bulgarijos karalystėje carui Simeonui sudarytas Izbornikas (Florilegiumas), esantis svarbiausiu slavų verstinės literatūros istorijos šaltiniu. Simeono Izborniko ištraukos pateikiamos 8 Saratovo Zlatostrujaus skyriuose (sk. 92, 99, 112, 114‒118). Lyginamoji analizė parodė, kad raštininkai naudojosi šio paminklo išsamiosios redakcijos nuorašu. Trijų Simeono Izborniko skyrių tekstas (sk. 115, 117, 118) pateiktas Sar. 45 ištisai. Penkiais atvejais skoliniai iš šio šaltinio derinami su ištraukomis iš kitų pamokomųjų rinkinių (sk. 92, 99, 112, 114, 116). Skolindamiesi straipsnius, raštininkai perrašinėdavo Izborniko skyrius iš eilės, sujungdavo skirtingus šaltinio fragmentus arba tam tikru būdu atrinkdavo teksto ištraukas. Skaitiniai iš Bulgarijos caro Simeono Florilegiumo Sar. 45 buvo suredaguoti: šaltinio tekstas sutrumpintas ir atlikti kalbos taisymai. Reikšminiai žodžiai: rankraštinis bažnytinis slavų paveldas, tekstologija, pamokymų šaltiniai, Zlatostrujus, Saratovo redakcija, caro Simeono Izbornikas.