Jerzy Bartmiński (1939 09 19 — 2022 02 07) - Rutkovska, Kristina; Pajėdienė, Jūratė (Slavistica Vilnensis, 2022)
2022 02 07 į amžinybę iškeliavęs vienas iškiliausių pasaulio kalbotyrininkų, lenkų kognityvinės etnolingvistikos pradininkas, slavistas, semantikas, aksiologas ir tekstologas Jerzy Bartmińskis buvo 12 knygų (tarp kurių ir pakartotinių leidimų sulaukusių Językowe podstawy obrazu świata bei Stereotypy mieszkają w języku) ir daugiau kaip 900 straipsnių autorius, žurnalo „Etnolingwistyka“ vyriausiasis redaktorius, lenkų etnolingvistinės minties ramstį ir kanoną sudarančių liaudies simbolių ir stereotipų žodyno Słownik stereotypów i symboli ludowych bei slavų ir jų kaimynų aksiologinio leksikono Leksykon aksjologiczny Słowian i ich sąsiadów redaktorius. Kalbinio pasaulio vaizdo tyrinėjimai, taikant kognityvinės etnolingvistikos metodiką, pasiekė ir Lietuvą, o profesoriaus Jerzy Bartmińskio pavardė šiandien minima šalia tokių vardų kaip Janas Karlovičius, Vladimiras Toporovas, Nikita Tolstojus, svariai prisidėjusių prie etnolingvistinės minties plėtojimo mūsų šalyje. Lituanistų darbuose metodologija vystosi sekant jau anksčiau pagrįsta ir išbandyta linkme — nuo tautosakos ir tarmių tyrinėjimų iki kultūrinių konceptų aprašymo.