Vaikų profilaktiniai patikrinimai pirminėje asmens sveikatos priežiūroje: literatūros apžvalga - Brazauskienė, Aušra; Stundžienė, Rasa; Semionovienė, Agata (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Santrauka. Profilaktinės vaikų ir paauglių sveikatos patikros tikslas yra įvertinti pacientų raidos harmoningumą, identifikuoti sveikatos sutrikimus, užkirsti kelią būsimų ligų atsiradimui. Lietuvoje vaikų ir paauglių sveikatos tikrinimas atliekamas periodiškai. Šeimos arba vaikų ligų gydytojai, profilaktinio sveikatos tikrinimo metu įtarę vaikui sveikatos sutrikimų, gali paskirti visus reikiamus instrumentinius ar laboratorinius tyrimus, siųsti pas reikiamus specialistus konsultacijai. Užsienio šalyse profilaktinio vaikų ir paauglių sveikatos tikrinimo kultūra yra kiek kitokia, kadangi patikros atliekamos ne kasmet.Atlikta literatūros apžvalga naudojantis PubMed ir Google Scholar paieškos sistemomis elektroninėje MEDLINE duomenų bazėje. Paieška vykdyta 2022 m. lapkričio–2023 m. vasario mėn. Į sisteminę apžvalgą įtraukta 16 straipsnių nagrinėjama tema. Išanalizavus mokslinius straipsnius galima teigti, kad profilaktinis vaikų ir paauglių sveikatos tikrinimas atliekamas daugelyje šalių, tačiau pasitelkiant skirtingus sveikatos priežiūros specialistus ir skirtingais vaiko amžiaus tarpsniais. Profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus atlieka šeimos gydytojas, vaikų ligų gydytojas, slaugytojas, oftalmologas, odontologas, o kai kuriuose šalyse taip pat ir fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas bei psichologas.
Keywords: profilaktinis vaikų sveikatos tikrinimas; paauglių sveikatos tikrinimas; kasmetinis tikrinimas; sveikatos priežiūros specialistai