Krūties vėžiu sergančių pacienčių nuomonė apie nefarmakologinius skausmo malšinimo būdus - Mamčenkovaitė, Evelina; Lekauskaitė, Aušra (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Tikslas – nustatyti II–III stadijos krūties vėžiu sergančių pacienčių nuomonę apie nefarmakologinius skausmo malšinimo būdus.Metodai. Anoniminė anketinė apklausa atlikta 2019 m. spalį–2020 m. sausį LSMUL KK Onkologijos ir hematologijos klinikoje. Anketa buvo sudaryta iš 25 klausimų. Išanalizuotos 33 respondenčių anketos. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojantis „IBM SPSS Statistics 25.0“ ir „MS Excel 2016“ programiniais paketais.Rezultatai ir išvados. Beveik pusė tyrimo dalyvių nežinojo, ar galima malšinti skausmą, nebuvo išbandžiusios fizinių skausmo mažinimo metodų bei nežinojo arba neturėjo nuomonės apie jų veiksmingumą. Pusė tyrimo dalyvių manė, jog galima sumažinti skausmą muzikos, dvasine ir kognityvine elgesio terapijomis, dauguma nebuvo išbandžiusios nė vienos psichologinės skausmo malšinimo priemonės ir neturėjo nuomonės arba nežinojo šių metodų veiksmingumo. Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių nežinojo, ar galima mažinti skausmą vartojant medicininę marihuaną, naudojant virtualios realybės akinius arba hipnozę.
Keywords: krūties vėžys; nemedikamentinis gydymas; skausmas