Plaučių tuberkulioze sergančių pacientų slaugos problemos ir slaugytojų vaidmuo jas sprendžiant - Gerikienė, Vitalija; Metrikytė, Indrė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – išanalizuoti plaučių tuberkulioze sergančių pacientų slaugos problemas ir slaugytojų vaidmenį jas sprendžiant.Tyrimo medžiaga ir metodai. Atliktas kokybinis tyrimas – pusiau struktūruotas interviu su 7 bendrosios praktikos slaugytojomis, slaugančiomis tuberkulioze sergančius pacientus ne mažiau nei 10 metų. Interviu klausimyną sudarė 16 atviro tipo klausimų. Taikant kokybinės turinio analizės metodą, interviu metu gauti duomenys suskirstyti į kategorijas ir subkategorijas, pagrindžiant jas tyrimo dalyvių išsakytais teiginiais.Tyrimo išvados. Tyrime dalyvavusios bendrosios praktikos slaugytojos nurodė, kad sergantieji susiduria su fizinėmis slaugos problemomis (netinkama mityba, fizinis išsekimas, gydymo režimo nesilaikymas ir kt.), socialinėmis (bedarbystė, riboti bendravimo įgūdžiai ir kt.) ir psichologinėmis problemomis (baimė, neviltis, pyktis). Tyrimo dalyvės pacientus moko ligos prevencijos ir mitybos įpročių, vykdo gydytojų paskyrimus, skatina pacientus gydytis. Sergantiesiems psichologinė pagalba teikiama nepakankamai.
Keywords: tuberkuliozė; slaugos problemos; slaugytojo vaidmuo