Biblioterapija onkologiniams ligoniams ir jų artimiesiems - Janavičienė, Daiva (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Onkologinėmis ligomis sergantys asmenys patiria sunkių sveikatos sutrikimų ir dėl to kylančių emocinių bei psichologinių problemų. Jiems reikalingas ne tik medicininis gydymas, bet ir emocinė / psichologinė parama. Vienas iš galimų paramos būdų – biblioterapija. Suformuota samprata remiasi slaugos, socialinio darbo ir bibliotekininkystės teorijomis. Biblioterapijos paslauga onkologiniams ligoniams gali būti teikiama pirminės sveikatos priežiūros institucijose arba viešosiose bibliotekose. Paslaugos organizavimas bibliotekose turi remtis bendradarbiavimu su medikais. Identifikuotos biblioterapijos paslaugos formos: didaktinė / informavimo biblioterapija (rekomenduojamos literatūros sąrašai), asmenybės vystymo biblioterapija (skaitymo organizavimo paslaugos viešosiose bibliotekose); skaitymo grupės (klubai) – organizuojami viešosiose bibliotekose arba emocinę / psichologinę paramą organizuojančiose institucijose. Lietuvos bibliotekose organizuojama nemažai skaitytojų klubų su biblioterapijos elementais, nustatyta ir tikslinei (onkologinių ligonių) grupei skirta analogiška paslauga. Tikslinės klubo auditorijos įvardijimas gali traumuoti ligonius – potencialius paslaugos gavėjus. Kita vertus, tikslinės paslaugos grupės įvardijimas įgalina geresnę informacijos sklaidą ir geresnes galimybes ja pasinaudoti būtent ligoniams. Būtinas bendradarbiavimas tarp institucijų, sudarantis sąlygas pacientams sužinoti apie biblioterapiją ir geriau pasitikėti teikiama paslauga. Tyrimo tikslas – suformuoti biblioterapijos onkologiniams ligoniams sampratą, išskiriant, kokias paramos formas gali teikti viešosios bibliotekos, bendradarbiaudamos su slaugos ir/arba socialinio darbo specialistais. Siekiama identifikuoti šiuo metu taikomas biblioterapijos formas ir pateikti rekomendacijas ketinantiems biblioterapijos taikymu prisidėti prie emocinės paramos ir pagalbos onkologiniams ligoniams organizavimo. Tyrimo metodas. Tikslinė organizuojamų biblioterapijos paslaugų bibliotekose informacijos paieška internete ir mokslinėse duomenų bazėse EBSCO Publishing, Emerald Management eJournals Collection (naudojant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prieigą); anketinės apklausos metodas.