Pacientų po širdies operacijų su dirbtine kraujo apytaka pasitenkinimas sveikatos priežiūros paslaugomis - Sijūnienė, Agnė; Švagždienė, Milda (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Šiuolaikinės sveikatos priežiūros tikslas – kuo didesnis dėmesys pacientui ir jo pasitenkinimui gaunamomis sveikatos priežiūros paslaugomis. Informacija apie pacientų patirtį yra pripažintas ir plačiai naudojamas paslaugų kokybės matas. Pagrindinis anestezijos kokybės tobulinimo aspektas yra paciento pasitenkinimo anestezija įvertinimas, kuriam reikšmės turi priešoperacinis anesteziologo vizitas, anestezijos tipas, pooperacinių simptomų bei skausmo kontrolė. Šiame straipsnyje analizuojama premedikacijos reikšmė paciento pasitenkinimui anestezija. 2019 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Širdies chirurgijos skyriuje atliktas momentinis kiekybinis tyrimas, siekiant nustatyti premedikacijos reikšmę paciento pasitenkinimui anestezija po širdies operacijų su dirbtine kraujo apytaka. Pacientai po širdies operacijų su dirbtine kraujo apytaka dažniausiai buvo patenkinti skausmo valdymu ir paciento ir anesteziologo bendravimu. Pacientų pasitenkinimui anestezija įtakos turėjo pacientų išsilavinimas, amžius ir lytis. Per pirmąsias tris paras po operacijos dažniausi nepageidaujami reiškiniai buvo miego problemos ir sunkumas kalbėti. Palyginus skirtingais metodais premedikuotų pacientų pasitenkinimą anestezija po širdies operacijų su dirbtine kraujo apytaka, nustatyta, kad pacientai, kuriems prieš operaciją papildomai buvo skirtas midazolamas, mažiau rūpinosi dėl anestezijos ir jautėsi ramiau palyginti su pacientais, kuriems šis vaistas nebuvo skirtas (p < 0,05). Kitų skirtingais metodais premedikuotų pacientų grupių poskalių įverčiai reikšmingai nesiskyrė. Nustatyta, kad papildomai prieš operaciją skirtas midazolamas turi reikšmės retesniam nepageidaujamų reiškinių pasireiškimui per pirmąsias tris paras po operacijos ir didesniam pacientų pasitenkinimui anestezija.