Metaforinis ateities vaizdavimas Didžiosios Britanijos politiniame diskurse - Solopova, Olga A. (Respectus Philologicus, 2005)
Šiame darbe nagrinėjamos metaforos, vartotos pateikti ateitį Didžiosios Britanijos politiniame diskurse, konkrečiai - visuotiniuose 2001 metų rinkimuose. Straipsnyje analizuojama: a) metaforos, kurios vartojamos ateities ir jos laiko tarpų pateikimui; b) metaforinių modelių, vartojamų ateities ir jos laiko tarpų pateikimui, dažnumas; c) metaforinių ateities ir jos laiko tarpų vaizdavimo koreliacija. Tyrimas grindžiamas kognityvinės kalbotyros metaforos teorija, pirmą kartą pateikta G. Lakoffo, ir kitais darbais, tyrinėjančiais politinio diskurso ateities funkciją (D. Graberis, E. Lassan, A. Chudinovas, T. Shmeleva ir t. t.). Daroma išvada, kad dažniausi „artimą" ateitį perteikiantys metaforiniai modeliai yra karas, liga ir šeima. Konceptualizuojant „tolimą" ateitį vartojami kelionės, architektūros ir ligos metaforiniai modeliai. Tyrimo rezultatai rodo, kad Didžiosios Britanijos politiniame diskurse „visuotiniai 2001 metų rinkimai" ir politikams, ir žiniasklaidos priemonėms būdingas dažnas metaforinis ateities vaizdavimas ir tam naudojamos įvairios priemonės.
Keywords: politinis diskursas; kognityvinis mokslas; ateities funkcija; metafora; metaforinis modelis