Psichologizmas, natūralizmas ir nihilizmas (fenomenologinė kritika) - Jonkus, Dalius (Religija ir kultūra, 2006)
Straipsnyje analizuojama fenomenologinė psichologizmo kritika ir jos sąryšis su šiuolaikine vertybių krize, natūralizmo įsigalėjimu bei nihilizmu. Husserlio „Loginiuose tyrinėjimuose“ atlikta psichologizmo kritika išreiškia pamatinę fenomenologijos intenciją – susirūpinimą racionalaus subjekto išsaugojimu ir įprasminimu. Psichologizmo problema yra ne vien racionalaus žinojimo pagrindimo problema, bet taip pat etikos ir politikos klausimas. Tai akivaizdžiai parodo Aronas Gurwitschius savo studijoje apie natūralizmo ir nihilizmo sąryšį. Natūralistinė psichologija ne tik skatina nihilistinį požiūrį į žmogų ir vertybes, bet taip pat provokuoja totalitarines tendencijas visuomenės gyvenime ir politikoje.
Keywords: fenomenologija; psichologizmas; natūralizmas; nihilizmas