Postfaktiškumo mitas ir proto ribos - Wuchterl, Kurt (Religija ir kultūra, 2015)
[straipsnis ir santrauka vokiečių kalba, santraukos anglų ir lietuvių kalbomis]Straipsnyje nagrinėjama pagrindinė filosofijos problema, kurios nepajėgė išspręsti besibaigianti postmoderno epocha, – tai, kad nėra jokių faktų, o yra tik interpretacijos (Nietzsche’ė). Skaitmeninimo kontekste vis dažniau prabylama apie postfaktiškumą ir apie alternatyvius faktus. Straipsnyje bandoma pirmiausia patikslinti relevantiškas sąvokas. Parodoma, kad dėl pasaulio sutinklinimo plintantis faktų galimybės neigimas veda į nuo gyvenimo nutolusį skepticizmą bei orientyrų stygių. Taip pat parodoma, kad bet kokia gyvenimo forma su savo natūralistinėmis ar filosofinėmis refleksijomis turi remtis faktais, kurie, tiesa, gali būti tik iš dalies identifikuojami. Šis apribojimas traktuojamas kaip ribinė patirtis, nurodanti, kad būtina pripažinti tam tikrą „kitybę“ proto atžvilgiu ir kartu palikti atviras religines alternatyvas.
Keywords: postfaktiškumas; pasaulio sutinklinimas; faktai; kitybė; proto ribos