Šventoji istorija vs. sekuliarioji istorija: senovės izraelitų priešistorės ir istorijos istoriografinės kontroversijos - Pažėraitė, Aušra (Religija ir kultūra, 2007)
Straipsnyje pateikta šiuolaikinės vadinamųjų Biblijos mokslininkų maksimalistų ir minimalistų stovyklų diskusijos, liečiančios Senovės izraelitų istoriją, apžvalga. O būtent kai kurie modernių laikų žemyninės Europos ir Amerikos Biblijos mokslo plėtotės aspektai ir naujos prieigos, kilusios žemyninėje Europoje XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje. Straipsnyje argumentuojama, kad ši naujoji prieiga, atskirdama senovės izraelitų istorijos mokslinius tyrimus nuo biblinės tos istorijos vizijos, turėtų būti artimas rabinų iki-moderniam a-istoriniam Tanakho skaitymui. Kita vertus, galima sutikti, kad tokia Biblijos skaitymo laisvė nevaržoma istorijos prievartos ir pažodinio skaitymo, kuris dažnai artimas prievartai, gali padėti atnaujinti Biblijos skaitymą iš įvairių hermeneutinių perspektyvų taikant įvairius rabinų ar krikščioniškos teologijos metodus, kurie interpretuotų tą biblinę istoriją, o senovės izraelitų istorija pagaliau moksliniuose leidiniuose būtų pateikiama laikantis ne tikėjimo, o mokslinės perspektyvos.