Religijų kairiojo kelio difuzija ir transformacijos šiuolaikinėje popkultūroje - Pažėraitė, Aušra Kristina (Religija ir kultūra, 2011)
Šio tyrimo tikslas – apčiuopti XX a. pabaigos–XXI a. pradžios popkultūroje, konkrečiai, kinematografijoje reiškinius, kuriuos galima interpretuoti kaip vykstantį normatyvinių, įsitvirtinusių religijų palaikomų religinių doktrinų, praktikų ir moralės normų perkonstravimą XIX a.–XX a. pradžios okultinių judėjimų mokymų, praktikų ir simbolikos pagrindu. Buvo parodyta, kad šie reiškiniai yra platesnių kultūrinių ir religinių procesų dalis, o būtent – kaip difuzija viešojoje, sekuliariojoje erdvėje to, kas šiame tyrime buvo formuluojama kaip „kairysis kelias religijose“. Viešojoje erdvėje vyksta procesai, atliekantys tam tikrą „vertybių perkainojimą“, t. y. viešpataujančios, įsitvirtinusios konkrečioje visuomenėje religijos, moralinės normos, tabu ir religinės tapatybės „perkainojamos“ kaip tam tikra prasme „destruktyvios“, sužlugdžiusios, esą, kažkada egzistavusias „tikrąsias“. Minėtiems procesams analizuoti šiame tyrime buvo sukonstruotas teorinis įrankis, čia vadinamas „kairiuoju keliu religijose“, kurį galima formuluoti taip: kairysis kelias religijose – tai elitistiniai religinio pobūdžio tekstai ir praktikos, kurie virš įsigalėjusios, daugumos palaikomos religinės praktikos, doktrinų ir diegiamų moralinių normų iškelia kitas doktrinas ir praktikas, kurios laikomos tinkamomis turintiesiems ypatingą iniciaciją. Būna, kad šios doktrinos ir praktikos nevengia normatyvinės moralės ir ritualinių tabu pažeidimų, nors ir neturi tikslo išstumti visuomenėje įsigalėjusios religijos suformuotas (ar bent patyrusias jos įtaką) moralės normas ir ritualinius tabu, kaip visuomenės daugumai priimtinus socialinei tvarkai užtikrinti. Buvo tyrinėti „kairiojo kelio“ termino vartojimo ypatumai moderniuose Vakarų okultiniuose judėjimuose, aptariami „kairiojo kelio“ tapimo „dešiniuoju keliu“ (kitaip tariant, difuzijos) niuansai šiuolaikinėje populiariojoje kultūroje (konkrečiai, XX a. pabaigos–XXI a. pradžios kinematografijoje), pateikiant jos klasifikaciją, išskiriant būtent šio tyrimo tikslus atitinkantį pogrupį.