Švč. Trejybės atvaizdai: ištakos, ikonografijos bruožai, deformacijos - Maslauskaitė, Sigita (Religija ir kultūra, 2012)
Švč. Trejybės atvaizdo istorija rodo, kad šio krikščionybės slėpinio aiškinimas buvo ir yra iššūkis, į kurį krikščionybė bandė atsakyti visuotinių susirinkimų metu, skatindama teologinių traktatų leidybą, šviesdama menininkus ir kūrinių užsakovus. Trivienio Dievo didybės vaizdavimas, ikonografijos interpretacijos ir deformacijos atskleidžia, kad per visą krikščionybės istoriją dėta daug pastangų „aiškiai“ išreikšti Švč. Trejybės esmę, tačiau slėpinys liko ir slėpiniu, ir iššūkiu. Į jį atsiliepti stengėsi įvairių epochų tikintieji, tačiau vieno tikro atsakymo nerado. Švč. Trejybės ikonografijos istorija ir kontroversijos leidžia dar kartą apsvarstyti meninio atvaizdo ontologinį statusą.