Pažangios pedagoginės idėjos lietuvių liaudies pasakose - Lazauskienė , M. (Psichologija, 1973)
Daugybė liaudies pasakų lygina ir išryškina kontrastus tarp pozityvaus ir negatyvaus auklėjimo šeimoje. Straipsnyje aptariamos pagrindinės liaudies pasakų idėjos: gėrio pergalė prieš blogį, meilė darbui, kolektyvumas ir solidarumas, anti-religinis požiūris į gamtą ir visuomenę ir taip toliau. Liaudies mokymo praktikoje, pažangios pasakų idėjos buvo spontaniškai perduodamos vaikams ir taip formavo jų pirmuosius požiūrius bei moralinį suvokimą. Liaudies pasakose išaukštinamos teigiamos vertybės asmenybės formavimuisi suteikdavo kryptį. Pateikiami pavyzdžiai, atskleidžiantys edukacinį liaudies pasakų turinį bei pedagoginių idėjų įvairovę.
Keywords: pasakos; pedagoginės idėjos; edukacinis pasakų turinys