Tobulinti masinių turnyrų metodiką - Stakvilevičius , M. (Psichologija, 1969)
Siekiant maksimaliai skatinti sportinį moksleivių progresą, turime rasti naujas varžybų schemas sportinių žaidimų turnyrams. Siūlome turnyrų modelį, kuriame kiekvienų rungtynių rezultatas turi tikimybinį pobūdį. Tokiu atveju turime tiesinę algebrinių lygčių sistemą, r_k x_k-∑_(l=1)^(r_k)▒〖x_l=n_k 〗 (r_k – varžybų skaičius, x_k – klasė, ∑_(l=1)^(r_k)▒x_l – varžovų klasių suma, n_k – pusė gautų ir prarastų kamuolių) atspindinčią pagal bet kokią schemą organizuotas varžybas. Kai kuriais atvejais lygčių sistema yra išsprendžiama analitiškai ir rezultatai paverčiami paprastomis formulėmis. Siūlydami tolimesnius metodus juos iliustruojame pavyzdžiais, skirtais skirtingiems turnyrams. Teoriją savo darbe gali naudoti sportininkai ir matematikai.
Keywords: turnyrai; varžybos; rungtynių rezultatas