Neurofiziologiniai regos povaizdžio koreliatai - Laugalys , Feliksas (Psichologija, 1981)
Straipsnyje pristatoma trumpa neurofiziologinių regos povaizdžio koreliatų apžvalga. Kai kurie šviesios ir tamsios regos povaizdžio fazės laikiniai aspektai buvo palyginti su atitinkamai vieno priešingo neurono aktyvumo parametrais. Straipsnyje pristatomas originalus tyrimas, kurio metu buvo registruojamas vieno triušio šoninio kelinio kūno neurono aktyvumas, sukeltas trumpo (10 ms) tinklainės apšvietimo. Pabrėžiama, kad būtina nagrinėti ne tik monokuliarius (priešingus), bet ir binokuliarinius (ipsalateralinius ir kontralateralinius) įvairių neuronų atsistatymo ciklus. Straipsnyje bandoma aptarti hipotezes, kurios siūlo regimosios sistemos slopinimo proceso prigimties paaiškinimą. Kitų autorių pateikti eksperimentiniai įrodymai, gauti ekstraląstelinio ir viduląstelinių tyrimų pagrindu, buvo naudojami šiame straipsnyje, siekiant paaiškinti slopinimą postsinaptinės hiperpoliarizacijos, jei dirgiklio pateikimas tinklainėje yra trumpas ir difuzinis. Buvo aptarti kai kurie biologiniai slopinimo vaidmens veiksniai.
Keywords: neurofiziologija; povaizdis; neurofiziologiniai regos povaizdžio koreliatai