Aukštesnių klasių normalių ir anomalių mokinių dėmesio savybių tyrimas - Lygis , D. (Psichologija, 1981)
Straipsnyje pristatomas tyrimas, kuriame buvo analizuojami normalių, aklų, prastai matančių, kurčių ir protiškai atsilikusių vaikų (vidutinis amžius – 19 metų) girdimojo, vaizdinio ir taktilinio dėmesio koncentracijos, paskirstymo ir perkėlimo ypatumai. Buvo nustatyta, kad audio-taktilinis ir audio-vizualinis dėmesio paskirstymas dera gerai (vidutinis atlikimo pablogėjimas – 14,5%), tačiau vizio-taktilinis paskirstymas dera blogiau (atlikimas pablogėjo 40,2%). Pagal dėmesio koncentracijos greitį tiriamosios grupės išsidėstė taip: akli, normalūs, prastai matantys, kurti ir protiškai atsilikę. Pagal dėmesio perkėlimą grupės išsidėstė taip: prastai matantys, normalūs protiškai atsilikę ir kurti. Pagal intermodalinį dėmesio paskirstymą grupės išsidėstė taip: akli, normalūs, prastai matantys, protiškai atsilikę, kurti.
Keywords: dėmesys; dėmesio perkėlimas; aklumas; protinis atsilikimas; kurtumas