Jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikų intelektinio aktyvumo ypatumai - Butkienė, G.; Jagutytė, R.; Grakauskaitė, D. (Psichologija, 1984)
Šiame tyrime nagrinėjami 1 ir 4 klasės vaikų intelektinis aktyvumas, kaip svarbu kūrybiškumo veiksnys bei jo sąsajos bendru protiniu gebėjimu, mokymosi sėkmingumu bei polinkiu žaisti šachmatais. Intelektinis aktyvumas ir kognityvinis poreikis buvo tiriamas taip vadinamais „lauko metodais“, kaip siūlo D. B. Bogoyavlenskaya. Bendras protinis gebėjimas buvo tiriamas D. Wechsler ir I. Raven testais. Tyrimas parodė, kad daugumos vaikų intelekinis aktyvumas yra žemas arba vidutinis. Tai patvirtina, kad nei namuose, nei mokykloje nesudarytos pakankamos sąlygos vaikų kūrybiškumo vystymuisi. Kognityvinio poreikio analizė patvirtino šias išvadas. Rezultatai glaudžiai siejasi su duomenimis, gautais tiriant intelektinį aktyvumą „kūrybinio lauko“ metodu (p
Keywords: intelektinis aktyvumas; intelektas; šachmatai; kognityvinis poreikis