Prieraišumas: teoriniai aspektai bei tyrimo galimybės - Čekuolienė, D. (Psichologija, 1991)
Straipsnio tikslas – pristatyti trumpą prieraišumo teorijų apžvalgą. Skirtingos teorinės kryptys prieraišumą aiškina skirtingai. Viena plačiausiai žinomų teorijų – J. Bowlby prieraišumo teorija, kuri remiasi etologijos principais. Bowlby teorija sėkmingai perėmė Mary Salter Ainswoth požiūrio elementus. Ainsworth taip pat pasiūlė labai sėkmingą prieraišumo tyrimo procedūrą – Neįprastų Situacijų Metodą. Esminė išvada iš šių autorių tyrimų – kad prieraišumo tipas priklauso nuo motinos jautrumo ir reagavimo į kūdikio siunčiamus signalus. Tai gali sukurti saugius arba nesaugius santykius tarp motinos ir vaiko. Paskutinėje straipsnio dalyje aptariami prieraišumo tyrimų padėtis, tolesnės kryptys ir galimybės šiuos tyrimus vystyti Lietuvoje.
Keywords: prieraišumas; prieraišumo teorijos; Bowlby; Ainsworth