Psichologiniai vadovavimo efektyvumo matmenys - Dereškevičiūtė , Edita (Psichologija, 2000)
Siekiant nustatyti, kas lemia vadovavimo efektyvumą, buvo atlikti ir atliekami vadovų tyrimai, šių tyrimų pagrindu kuriamos vadovavimo teorijos. Nors vienareikšmiško atsakymo nėra iki šiol, tačiau daugumoje elgesio ir atitikimo teorijų nurodomi tie patys vadovavimo matmenys: pagarba (orientacija į tarpusavio santykius) ir struktūravimas (orientacija į tikslą). Tarpkultūrinių tyrimų rezultatai rodo, jog kultūros normos, vertybės bei ekonominės sistemos ypatumai daro reikšmingą įtaką efektyvaus vadovavimo sampratai. Tai paskatino atlikti išsamesnę vadovavimo efektyvumo matmenų analizę mūsų dienų Lietuvos organizacijos kontekste. Šiuo tyrimu siekiama nustatyti: a) vadovų efektyvaus elgesio matmenis, b) palyginti, kaip skiriasi vadovų ir darbuotojų pateiktų vadovo elgesį apibūdinančių konstruktų pagrindu nustatyti efektyvaus vadovavimo matmenys. T iriamųjų imtis sudaryta iš Lietuvos gamybinėje organizacijoje dirbančių 49 vadovų ir 52 darbuotojų, buvo naudojamos kritinių įvykių ir repertuarinės gardelės metodikos. Atlikus kokybinę ir kiekybinę tyrimo rezultatų analizę, nustatyti trys „efektyvaus vadovo", dirbančio Lietuvos gamybinėje organizacijoje, matmenys: 1) darbas su pavaldiniais; 2) individualios profesinės ypatybės; 3) į užduoties atlikimą orientuotas elgesys. Ištirta, kad vadovai ir darbuotojai teikia nevienodą reikšmę vadovavimo efektyvumo matmenims. Darbuotojai labiau linkę pabrėžti tarpusavio santykių, bendravimo svarbą, vadovai- individualias profesines ypatybes ir į užduoties atlikimą orientuotą elgesį.
Keywords: vadovavimo efektyvumas; vadovavimo teorija