Kai kurie mokėjimų ugdymo ir vaiko protinio vystymo mokymo procese klausimai - Steponaitienė, L. (Psichologija, 1968)
Mokėjimų raidos mokymo procese klausimas labai aktualus, tačiau nepakankamai išplėtotas literatūroje. Žinių kaupimas ir jų pritaikymas mokymesi buvo nagrinėjamas vieno dalyko, ar net vienos temos kontekste. Mūsų tyrime buvo apimtos IV – IX klasės ir visa eilė mokomųjų dalykų (biologija, fizika, chemja). Straipsnyje apibendrinami eksperimentinio tyrimo apie mokėjimų raidą ir jų ryšio su protine mokinio raida duomenys. Gautų duomenų pagrindu galima teigti, kad mokėjimai glaudžiai susieti su žiniomis, jie teigiamai veikia žinių tvirtumą, naikiną formalumą, plečia jas. Kartu su mokėjimų vystymusi, auga mokinio gebėjimai naudoti savo darbe analizė, sintezę, tikslinti supratimą. Praktiniai mokėjimai tampa intelektiniais. Jei mokėjimai ugdomi mišrių dalykų pamokose, mokiniai gebės įžvelgti daugiapusiškumą, jie išsiugdo plačius veikimo būdus. Tyrimas parodė mokėjimų teigiamą poveikį protiniam mokinio vystymuisi. Straipsnyje pateikiamas šio reiškinio paaiškinimas.
Keywords: mokėjimai; mokėjimų raida; protinis vystymasis