Apie stereometrinės medžiagos dėstymą aštuonmetėje mokykloje - Drėgūnas, V. (Psichologija, 1964)
Pagal naująsias matematikos programas kai kurie stereometrijos kurso klausimai (paprasčiausių geometrinių kūnų paviršių ir tūrių apskaičiavimas, tiesių ir plokštumų tarpusavio padėtys) nagrinėjami jau aštuonmetėje mokykloje. Stereometrinės medžiagos dėstymas aštuonmetėje mokykloje turi didelę reikšmę mokinių politechniniam lavinimui ir todėl šios medžiagos nagrinėjimui turi būti skiriamas reikiamas dėmesys. Tarp RTFSR ir mūsų respublikos programų šiuo klausimu yra esminių skirtumų. RYSFR aštuonmetėse mokyklose sterometrijos nagrinėjimas sukoncentruotas VII - VIII klasių geometrijos kurse, o mūsų respublikos mokyklose - V VII klasių aritmetikos kurse ir VIII klasės geometrijos kurse. Mūsų mokykloje šių klausimų nagrinėjimui skiriama žymiai mažiau laiko, negu RTFSR mokyklose, kai kurie klausimai visai neįtraukiami į programas, pavyzdžiui, kūgio ir rutulio nagrinėjimas. Dėl esančių skirtumų stereometrijos dėstyme mūsų respublikos matematikos mokytojai negali pilnai pasinaudoti savo darbe metodine literatūra, parašyta šiuo klausimu rusų kalba. Mūsų metodinėje ir pedagoginėje spaudoje šis klausimas visiškai nenagrinėtas. Kadangi stereometrija aštuonmetėje mokykloje turi būti dėstoma induktyviniu metodu, kuris matematikos mokytojams yra neįprastas, todėl mokytojui, dėstančiam šią medžiagą, gali kilti neaiškumų. Šių klausimų dėstymą apsunkina ir tai, kad mokiniams tenka naudotis išverstu iš rudų kalbos N. Nikitino geometrijos vadovėliu, kuris nėra pritaikytas mūsų respublikos mokykloms. Šio straipsnio pagrindinis tikslas yra supažindinti respublikos matematikos mokytojus su stereometrijos dėstymo aštuonmetėje mokykloje pagrindiniais principais, išnagrinėti geometrinių kūnų paviršių ir tūrių formulių įrodymo tinkamiausius būdus šiame mokymo etape. Remdamiesi savo patyrimu, įgytu, dėstant stereometriją kai kuriose Leningrado ir mūsų respublikos mokyklose, mes priėjome išvadą, kad tenka atsisakyti kai kurių Nikitino vadovėlyje išnagrinėtų erdvinių kūnų paviršių ir tūrių formulių "įrodymų", kuriuose panaudojama ribų teorema, nes ji aštuonmetėje mokykloje dėl savo sudėtingumo nenagrinėjama. Vietoj šių įrodymų siūlome eksperimentinį formulių patikrinimo būdą, pagrįstą vaizdumo ir įtikinimo metodais. Eksperimentinis būdas nereikalauja daug laiko, įtikina mokinius formulių teisingumu, įgalina juos tvirčiau ir sąmoningiau įsiminti stereometrijos klausimus. Straipsnyje aprašomi įvairūs formulių patikrinimo būdai, kuriuos naudojama savo praktikoje.
Keywords: stereometrija; stereometrijos mokymas; aštuonmetė mokykla; matematikos mokymas