Intelekto teorijų ir jo tyrimo problemų apžvalga - Paulauskas, Zilvinas (Psichologija, 1995)
Šio straipsnio tikslas – pristatyti glaustą intelekto sąvokos kilmės apžvalgą bei požiūrio į ją kitimą. Pirmoje šio darbo dalyje pristatomos geriausiai žinomos intelekto teorijos: struktūrinės teorijos – dvifaktorinė ir multifaktorinė – bei dinaminės teorijos (intelekto vystymosi teorijos) arba požiūris į intelektą pro informacijos teorijos prizmę. Antroje straipsnio dalyje aprašomos intelekto matavimo, intelekto tyrimo priemonių kūrimo ir intelektinių gebėjimų rodiklių, tokių kaip psichinis amžius, intelekto koeficientas ir intelekto struktūros profilis, problemos. Paskutiniojoje darbo dalyje dėmesys skiriamas šiuolaikiniams fiziologinių sąsajų su intelektu tyrimams bei aktualiausiems klausimams, su kuriais susiduriama siekiant sukurti nuo kultūrnos nepriklausomus testus.
Keywords: intelektas; intelekto teorijos