Egzistencinė psichologija ir terapija: žvilgsnis į žmogiškosios būties dilemas - Kočiūnas, Rimantas (Psichologija, 1996)
Šis straipsnis pristato pagrindinius egzistencinės psichologijos principus ir jų pritaikymą konsultavime ir psichoterapijoje. Suformuluoti svarbiausi egzistencinės psichologijos ir terapijos filosofiniai klausimai. Kalbėdami apie egzistencinės psichologijos naujumą, visų pirmą turėtume paminėti visiško, nedalomo individo ir jo pasaulio tarpusavio santykio idėją. Sakoma, kad kiekvienas individas ir jo/jos pasaulis sudaro vienas kitą. Remiantis L. Binswanger, egzistencinė psichologija turi tris skirtingus pasaulio lygmenis, kurie charakterizuoja mūsų gyvenimą kaip Buvimą-šiame-pasaulyje: (1) Umwelt – mus supantis pasaulis; (2) Mitwelt – kitų žmonių pasaulis ir santykiai su jais; (3) Eigenwelt – mūsų pačių pasaulis ir mūsų santykis su savimi. Kitas svarbus egzistencinės psichologijos principas yra pačio individo ir jo/jos gyvenimo, pagal jo/jos vidines ontologines savybes, supratimas. Pagrindinės savybės yra gyvenimo baigtinumas (mirtis), nerimas ir kaltė. Nuo pat savo šaknų, egzistencinė psichologija buvo ne tik žmogaus supratimo teorijų kūrimas, bet ir praktika iš psichoterapinės pusės (egzistencinė analizė, Dasein-analizė, egzistencinė terapija, logoterapija ir t.t.). Pagrindinis egzistencinės psichoterapijos tikslas yra padėti individui pajausti savo patirtį kaip tikrą, autentišką, kaip buvimą-šiame-pasaulyje su tam tikromis galimybėmis bei ribotumais. Egzistencinė terapija orientuota būtent į tris autentiškos patirties bruožus: (1) į visišką esamos situacijos suvokimą; (2) į pasirinkimą kaip elgtis ir gyventi šioje situacijoje; (3) ir į atsakomybės, už šį sprendimą, priėmimą. Kalbant apie egzistencinių psichoterapeutų darbą, galima išskirti tris pagrindinius dalykus: pagrindinis terapeuto požiūris; kliento supratimas; kliento ir terapeuto ryšys; drąsinimas klientą imtis realių veiksmų/pokyčių savo gyvenime. Egzistencinė terapija nuo kitų krypčių skiriasi ne todėl, kad naudoja specifinius metodus ir technikas, bet todėl, kad kliento problemas mato ir supranta specifiniame, egzistenciniame kontekste, per specifinį, egzistencinį požiūrio tašką. Praktikoje egzistencinė psichologija susiduria su pamatiniais, neišvengiamais žmogaus egzistencijos klausimais, egzistencinėmis dilemomis. Tai yra mirtis, laisvė, atsiskyrimas ir beprasmiškumas. Susidūrimas su šiais klausimais sudaro egzistencinių dinaminių konfliktų pagrindą. Tai yra pagrindinės egzistencinės psichoterapijos temos, sukuriančios kontekstą, kuriame nagrinėjamos konkrečios kliento problemos.
Keywords: egistencinė psichologija; egzistencinė terapija; žmogiškosios būties dilemos