Sapnų analizė analitinės psichologijos požiūriu - Buzaitė, Saulė (Psichologija, 1998)
Šiame straipsnyje analizuojamas trijų šiuo metu gyvuojančių analitinės psichologijos teorijų: klasikinės, vystymosi ir archetipinės, požiūris į sapnus. Aptariami kiekvienai teorijai būdingi sapno turinio aiškinimo ypatumai. Praktinę dalį sudaro psichoterapijos proceso metu gautų sapnų analizė, remiantis anksčiau išvardintais trimis analitiniais požiūriais. Ši interpretacija vaizdžiai iliustruoja tai, į ką kreipiamas pagrindinis kiekvienos iš šių teorijų dėmesys: klasikinėje kryptyje - i intrapersonalinius procesus, subjektyvųjį sapno turinio lygmenį; vystymosi kryptyje - i perkėlimo ir kontraperkėlimo procesus, objektyvųjį sapno turinio lygmenį; archetipinėje kryptyje - į archetipinę, mitinę sapno plotmę. Taigi galima teigti, kad visos trys analitinės psichologijos teorijos turi santykiškai savarankišką raiškos sritį, nors, žinoma, daugelis dalykų išlieka susiję ir bendri. Vis dėlto, galima teigti, kad skirtingų teorinių požiūrių taikymas gali būti laikomas savarankišku metodu, leidžiančiu giliau pažvelgti į sapno turinį psichoterapijos proceso metu.
Keywords: sapnų analizė; Jung; Jungas