Paauglių ateities orientacijų ypatumai: lyčių skirtumai - Sondaitė, Jolanta (Psichologija, 2001)
Šiame straipsnyje tiriamos vaikinų ir merginų ateities orientacijos, kurias sudaro ateities tikslai, baimės ir strategijos. Tyrime dalyvavo 298 paaugliai nuo 14-17 metų. Tyrimo rezultatai atskleidė tam tikrus lyčių ateities orientacijų ypatumus. Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvos merginų ir vaikinų ateities orientacijos iš dalies atitinka tradicinius lyties vaidmeniui keliamus reikalavimus, tačiau merginos yra labiau orientuotos į išsilavinimą (dažniau kelia ateities tikslus, susijusius su išsilavinimu) negu vaikinai. Vaikinai dažniau negu merginos mini ateities tikslus, susijusius su nuosavybe ir turtu, negu merginos. Merginoms būdinga didesnė orientacija į tarpasmeninius santykius negu vaikinams, jos dažniau mini ateities baimes, susijusias su vedybomis ir šeima, santykiais su draugais ir ryšiais su tėvais ir kitais šeimos nariais. Taip pat merginos dažniau mini ateities baimes, susijusias su išsilavinimu ir "kitais" dalykais negu vaikinai. Merginos labiau taiko funkcionalias kognityvines strategijas pasiekimo srityje ir socialinėje srityje negu vaikinai, išskyrus pesimizmą socialinėje srityje, kuris yra būdingesnis merginoms negu vaikinams.
Keywords: paauglystė; ateities orientacija; lyčių skirtumai